torsdag 13. desember 2012

Lucia dagen

Lucia dagen er en stor begivenhet i barnehagen til guttene. Da pynter de seg med hvite lange skjorter. Dagen feires med å lage lussekatter og deretter gå i luciatog der de synger Sancta Lucia- sangen.
. Festen avsluttes med å spise de hjemmelagede lussekattene. For oss voksne sin del kunne jeg ønske vi fikk delta på litt av feiringen i barnehagen. Jeg tror det ville vært fint og fått sett disse søte små gå i lucia tog. Tror jeg må foreslå det til barnehagen:)


Sancta Lucia
 
Svart senker natten seg
i stall og stue
Solen har gått sin vei,
skyggene truer.
Inn i vårt mørke hus
stiger med tente lys
Sancta Lucia, Sancta Lucia
 
Natten er mørk og stum.
Med et det suser
i alle tyste rom
som vinger bruser.
Se, på vår terskel står
hvitkledd med lys i hår
Sancta Lucia, Sancta Lucia
 
Mørket skal flykte snart
fra jordens daler.
Slik hun et underfullt
ord til oss taler.
Dagen skal atter ny
stige av røde sky
Sancta Lucia, Sancta Lucia


Hva er historien rundt Lucia?


Lucia var en siciliansk kvinne som led martyrdøden i 303. Senere ble hun opphøyet til helgen, og den 13. desember feires til minne om henne.

Lucias mor ble uhelbredelig syk. Lucia ba til den hellige Agathe, og moren ble frisk. Som takk ga Lucia hele sin formue til de fattige. På denne tiden ble de kristne forfulgt. Alle skulle tilbe keiseren, men dette nektet Lucia, og hun ble derfor brent på bålet.

Det finns mange legender om Lucia. Blant annet skal hun flere steder ha vist seg på et lysende, ukjent skip som kom med mat under hungersnøden. I Norden ble Sancta Lucia et symbol på lyset midt i den mørkeste årstida.

I følge folketroen var "Lussinatta" den lengste og mørkeste natta i året. Da var alle onde makter sluppet løs for å gjøre skade på både mennesker og dyr.

Mot dette søkte menneskene hjelp i kristentroen og i vintersolhvervets helgen, Lucia, som opptrer med lys. Best kjent er skikken i Sverige. Lucia opptrer med en lyskrans i håret, ofte i spissen for et opptog av hvitkledde piker med lys i hånden. I senere tid er også denne skikken blitt populær i Norge
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar